Европа опустя. Прилича на декор на sci-fi филм, в който всички са

...
Европа опустя. Прилича на декор на sci-fi филм, в който всички са
Коментари Харесай

И Златна Прага изгуби от блясъка си без хората

Европа опустя. Прилича на фон на sci-fi филм, в който всички са се покрили от извънземни нашественици. Снимки на празна се появиха в онлайн пространството, сходно на тези на доста други европейски градове. Тъжно, ужасно, само че и някак обнадеждаващо е. Защото колкото повече съблюдаваме напътствията, толкоз по-бързо ще минем през това. И ще го помним като още едно предизвикателство, което сме преодолели. 

Живяла съм в като студентка в чешката столица, била съм там десетки пъти. Там живее една от най-хубавите ми приятелки със фамилията си. И там всички са уплашени. Но и решени да победят пандемията.



Карловият мост е един от знаците на града, само че в никакъв случай не съм го виждала толкоз запустял... до момента. Дори и нощем хиляди туристи се натрупат на моста над река Вълтава, който съединява старинните приказни квартали в сърцето на града – Мала Страна и Старе Место. А стотиците кафенета и кръчмички от двете страни на моста са цялостни с локални и посетители на града. При естествени условия. Но в този момент не е време на нормалност. Туристите отпътуваха, а локалните седят по домовете си. 

Староместкият площад с готическата черква " Дева Мария пред Тин "  и остарялото кметство с астрономическия часовник останаха самотни. Самотен е и " Вацлавски намести " – обичано място за разходка на локалните. Самотен е и артистичният квартал " Жижков ", уединен е и " Пражкият палат ". Но Прага е търпелива. Очаква още веднъж градът да се изпълни със забързани стъпки, звънки смехове и светкавици на фотоапарати. Скоро!

 
Рим: възвишен, уединен и още по-красив

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР